Ziekten

Ziekten in Thailand

In Thailand zijn verschillende ziekten die in Nederland niet of nauwelijks voor komen. Hieronder de belangrijkste ziekten uit Thailand op een rij.

Malaria en Dengue in Thailand

In de tropen, dus ook in Thailand zijn twee veel voorkomende ziekten die door muggenbeten opgelopen kunnen worden, dit zijn malaria en dengue. Bij deze ziekten is het uiteraard beter te voorkomen dan te genezen en daarom is het aan te raden onder de klamboe te slapen, anti muggen spray op te doen en lange kleren te dragen.

Ook kunt u in restaurants en bars vragen om wierook onder de tafel, de geur zal de muggen op afstand houden. Een andere tip is om de fan op u te richten, de luchtstroom jaagt ook de muggen weg.

Malaria

Malaria is een zeer ernstige ziekte die gekenmerkt word door heftige koortsaanvallen met rillingen die om de 48 tot 72 uur een sterke piek vertonen. Om malaria te voorkomen kunnen medicijnen geslikt worden maar deze hebben wel veel bijwerkingen. Gelukkig is Thailand malaria vrij en is er alleen een kleine kans om het op te lopen in de grensgebieden.

Omdat de kans zo klein is, is het niet aan te raden medicijnen te slikken met de bijwerkingen van dien maar voldoen de maatregelen om muggenbeten te voorkomen zoals smeren en een klamboe. In de omliggende landen komt malaria wel veel voor en worden de medicijnen dan ook wel aangeraden.

Dengue

Dengue ook wel knokkelkoorts genoemd is een ziekte die wel in Thailand voorkomt en vooral in de stedelijke gebieden. Er zijn vier soorten dengue die dezelfde ziekte veroorzaken. Wanneer een persoon 1 soort dengue heeft gehad is diegene levenslang immuun voor deze soort maar andere soorten komen dan juist harder aan.

De verschijnselen van dengue zijn hevige koorts, spierpijn, gewrichtspijn en soms misselijkheid en braken. De ziekte begint binnen 10 dagen na besmetting en duurt ongeveer een week. Aan het einde kan ook nog huiduitslag ontstaan.

Reizigersdiarree in Thailand

Reizigersdiarree is een vervelende aandoening die bij veel reizigers vooral in tropische landen voorkomt, dus ook in Thailand. Het ontstaat door besmetting met bepaalde bacteriën of  parasieten binnengekregen met voedsel of drinken. Reizigersdiarree word gekenmerkt door diarree, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel en een lichte temperatuurverhoging.

Over het algemeen is reizigersdiarree onschuldig maar in geval van bloed in de ontlasting, grote temperatuur verhoging, meerdere dagen braken of langer dan een week diarree is het verstandig een arts te raadplegen.

Het is niet mogelijk reizigersdiarree helemaal te voorkomen maar wel om de kans zo klein mogelijk te houden. Dit zijn de risico producten.

-Melk en melkproducten

-Rauwkost

-Schelpdieren en garnalen

-Voor geschild fruit

-Niet heet opgediende maaltijden

-drinkwater met ongesealde dop

-onvoldoende gaar vlees

Verder is het belangrijk voor goede hygiëne te zorgen door voor het eten en na een toilet bezoek altijd de handen te wassen. Ook doet u er goed aan altijd in de gaten te houden dat servies en bestek goed schoon zijn. Tanden poetsen kan het beste met goed drinkwater gebeuren in plaats van kraanwater.

Reizigersdiarree behandelen

Een gemiddelde reizigersdiarree gaat na een paar dagen vanzelf over. Het is alleen wel zo dat u door de diarree, het overgeven en misschien het extra zweten erg veel vocht verliest. Dit kan voor uitdroging zorgen en dit is bij jonge of juist oude mensen en bij lang aanhouden van de diarree best gevaarlijk.

Daarom is het verstandig veel te drinken. Een goed middel tegen uitdrogen is ORS, dit word toegevoegd aan water en bevat de nodige zouten en suikers om optimaal vocht vast te houden.

Diarree remmers

Verder kan diarree flink storend zijn wanneer u een reis moet maken of iets anders buiten de deur moet doen. De diarree kan stilgelegd worden door medicijnen te slikken waar loperamide in zit.

Wel dient rekening gehouden te worden dat dit symptoom bestrijding is en dat de diarree juist een middel van het lichaam is om de gifstoffen of bacteriën kwijt te raken. Bij zwangere vouwen, jonge kinderen en oude mensen dient dit middel vermeden te worden. Ook bij bloed in de ontlasting of hoge koorts dient dit middel niet gebruikt te worden.

Verkrijgbaarheid

Deze medicijnen zijn in de steden van Thailand vrij verkrijgbaar. Komt u buiten de steden of wilt u het al bij u hebben omdat de kans op reizigersdiarree vrij groot is dan kunt u ze ook alvast in Nederland kopen.

Zon en hitte in Thailand

Thailand ligt dicht bij de evenaar waardoor het klimaat er zeer warm is. Buiten het feit dat het warmer is dan in Nederland is de zon er ook veel sterker. Dit komt omdat de hoek die de zonnestralen door de ozonlaag maken kleiner is, dus de afstand korter waardoor de stralen minder gefilterd worden.

Ook vallen de stralen rechter op de aarde waardoor een even grote bundel zonnestralen een kleiner oppervlakte bestraald dan in Nederland waardoor de kracht intenser is.

Om deze redenen zal de huid in Thailand veel sneller verbranden en is dus een zonnebrand met hoge factor aan te raden. Ook is het zaak goed op te passen geen zonnesteek op te lopen.

Soa’s

In Thailand is de kans om een seks partner tegen te komen  best groot. Er zijn toeristen van over heel de wereld die ver van huis onder het genot van veel alcohol hun welverdiende vakantie aan het vieren zijn. Ook de seks industrie is in Thailand best groot, in toeristische gebieden zijn veel barmeisjes die snel met iemand mee gaan.

Daarom is het aan te raden altijd veilige seks te hebben en te zorgen dat u condooms op zak heeft. Deze kunnen al in Nederland aangeschaft worden maar zijn ook te koop in de Seven Elevens en in de farmacy winkels.

Wel is het belangrijk te weten dat de maat in Nederland ongeveer net zo groot is als een XL in Thailand. Wanneer ze uit Nederland worden meegenomen is het beter ze in de handbagage mee te nemen omdat de kou van de grote hoogte het rubber aan kan tasten en broos kan maken.

Lees ook:

Voorbereidingen

Inentingen

Geef een reactie